8 TIPS OM JE DJ GEAR TE BESCHERMEN TEGEN DIEFSTAL & SCHADE

Als DJ komt er altijd een moment dat je met je eigen materiaal onderweg bent. Of het nu een volledige controller is, enkel je laptop of zelfs enkel je headphones & USBs, vanaf je deze meeneemt op de baan bestaat er een risico dat ze verdwijnen of beschadigd raken. Het is dan ook cruciaal dat je je materiaal beschermt tegen dieven en/of schade.

Er zijn een paar handige tips om je materiaal te beschermen en die lijsten we dan ook graag even voor je op!

1. Stop een GPS-tracker in je tas

Of het nu een Apple Airtag of een ander soort GPS-tracker is. Deze nemen amper plaats in in je gearbags, maar kunnen van enorme waarde zijn! Deze bevestig je best niet aan de buitenkant, maar verstop je ergens in een van de zijzakken of zelfs de voering, zodat dieven ze niet makkelijk kunnen verwijderen.

We raden trouwens ook aan om een GPS-tracker aan je sleutelhanger te hangen. Altijd handig voor wanneer je razendsnel naar je volgende boeking moet en je je sleutels backstage naast je drankje hebt laten liggen!

2. Check altijd of iemand jou checkt

Wanneer je na een optreden je controller wegsteekt, is het aan te raden van in de gaten te houden of niemand jou in de gaten houdt. Mogelijk willen ze graag weten waar jij je bag zet na je DJ-set of in welke auto je je materiaal steekt.

We weten dat dit creepy klinkt, maar even kijken of je niet gevolgd wordt of er iemand wel heel aandachtig je bewondert tijdens het inpakken van je materiaal, kan altijd handig zijn!

3. Beveilig je materiaal - en laat het nooit alleen

Moet je ergens een hele dag een DJ-set spelen met je eigen materiaal? Dan is investeren in wat Kensington locks sowieso een goed idee. Bijna alle controllers en andere DJ gear hebben een aansluiting voorzien voor dit soort sloten waarmee je heel eenvoudig jouw materiaal vastmaakt aan bijvoorbeeld het meubel waar je materiaal opstaat. Op die manier kan je gear al zeker niet snel meegegrist worden wanneer jij even aan het pauzeren bent.

Maar eigenlijk blijft de regel: laat je materiaal NOOIT alleen. Moet je toch even weg? Vraag dan aan iemand die je vertrouwt of hij erop kan letten, maar er ook letterlijk even bijblijft.

Je materiaal achterlaten in de wagen is ook zeker te vermijden. Ook al is het nog goed verstopt en onzichtbaar van buitenaf, bij een eenvoudige inbraak voor je autoradio of je zonnebril zullen inbrekers altijd nog verder zoeken in je auto en ben je alsnog je goed verstopte materiaal kwijt.

4. Controleer de identiteit van iedereen die materiaal van je gebruikt

Verhuur of leen je je materiaal soms uit? Zorg dan dat je altijd zoveel mogelijk gegevens hebt. Zowel van je eigen materiaal (serienummers, bepaalde beschadigingen,...) als van de persoon die je materiaal leent.

Vraag hun identiteitskaart, check of hun bedrijf wel echt bestaat en durf vooral een waarborg te vragen, zelfs al is het maar voor materiaal dat ze lenen.

5. Maak een back-up van je gegevens. Twee keer (of zelfs drie keer).

Backup your backups! Ook al heeft de meeste DJ-software een cloud solution waar je tracks veilig weggeborgen zitten, een backup USB of harde schrijf meenemen naar een DJ-set kan nooit kwaad. 

Een USB wegnemen of kwijtraken is snel gebeurd en die dingen gaan ook wel eens stuk, dus dan is je backup jouw reddende engel. Ideaal heb je een backup bij je on stage en een derde in je auto, zodat als je bag met je USBs verdwijnt, je nog altijd je backup uit de auto kan gaan halen!

6. Je DJ-gear verzekeren

Een verzekering voor je apparatuur kan je behoeden voor financieel verlies in geval van diefstal. Het is natuurlijk geen onmiddellijke oplossing, maar wel een geruststelling.

Lees zeker wel de kleine lettertjes (mag je materiaal in de auto blijven liggen, op het appartement van je lief,...), zodat je op de hoogte bent wanneer je materiaal al dan niet verzekerd is!

Zorg er ook voor dat je verzekering altijd up-to-date (het juiste materiaal verzekerd) en betaald is. Er is niets erger dan je gloednieuwe OPUS-QUAD verliezen, terwijl je nog een DDJ-400 verzekerd hebt. ;-)

7. Maak foto's van je materiaal

Jouw DJ-gear is uniek op allerlei manieren! Uiteraard is de serienummer van belang, maar ook eventuele bestickering of kleine krassen kunnen een unique marker zijn van jouw materiaal. Uiteraard kan je je gear ook echt bestickeren of zelfs laten graveren.

Zorg er zeker voor dat je foto's hebt van al deze unieke eigenschappen, zodat je eenvoudig bij diefstal die foto's kan doorgeven aan de politie en vooral kan aantonen dat dat materiaal van jou is. Bewaar je facturen met serienummer ook zeker digitaal!

8. Be prepared for the worst

Een diefstal of onherstelbare schade kan uiteindelijk altijd voorvallen. Naast het fianciële verlies is er ook een praktisch issue, namelijk het niet kunnen spelen van je volgende gigs! 

Zorg daarom altijd voor een backup-plan. Koop je materiaal dubbel of verkoop je vorige controller niet, maar hou deze als reserve voor als er iets misgaat. Heb je vrienden/kennissen met hetzelfde toestel, maar die het niet professioneel gebruiken? Bespreek op voorhand met hen of je hun materiaal kan gebruiken moest er iets misgaan. 

Een gewaarschuwd man is er twee waard, maar een goed voorbereid man nog veel meer!

Heb je zelf nog goeie tips om je materiaal beter te beschermen tegen diefstal? Laat het ons dan zeker weten, dan vullen we het hier aan!

Je materiaal beschermen tegen schade & slijtage?