START2DJ:
Waarom moet ik een hoofdtelefoon kopen, terwijl ik er al eentje heb?

Wat is het verschil tussen DJ headphones en een gewone hoofdtelefoon?
Kan ik mijn gewone hoofdtelefoon gebruiken als ik wil leren DJen?
Waarom kan ik niet gewoon mijn airpods gebruiken?

Het zijn veelgestelde vragen die we krijgen, dus daarom nemen we jullie graag mee in de wondere wereld van de hoofdtelefoons om antwoorden te zoeken.

De eerste vraag die we altijd krijgen van beginnende DJs is: "Waarom moet ik zoveel spenderen aan een hoofdtelefoon, terwijl ik er al eentje gebruik?"
Die vraag is uiteraard terecht en in principe heb je eigenlijk zelfs geen DJ headphones nodig om te starten met DJen. Heb je al een hoofdtelefoon? Zit die comfortabel? Helemaal top! Gebruik die dan maar even! 
Het is pas na enkele maanden DJen en de plannen voor je eerste echte gigs dat je de aankoop van echte DJ headphones best overweegt. 

En waarom? Wel, daar zijn 7 goede redenen voor:

Reden 1: Audiokwaliteit

Het meest opvallende verschil tussen een standaard hoofdtelefoon en een DJ-hoofdtelefoon is de geluidskwaliteit. Tenzij we het over duurdere hoofdtelefoons hebben, is het logisch dat DJ-hoofdtelefoons over het algemeen een betere en helderdere geluidskwaliteit hebben. Deze eigenschap is er niet zomaar, maar is van groot belang om twee tracks goed te kunnen horen in elke frequentie en zo perfect te kunnen mixen.

Nadeel is dat je de audiokwaliteit niet op zicht kan vergelijken natuurlijk. Daarom is het van belang dat je hoofdtelefoons altijd zelf even uittest voor je overgaat tot een aankoop. In onze Tomorrowland DJ & Experience Store hebben we een volledige headphone test zone waar je eenvoudig verschillende hoofdtelefoons naast elkaar kan uittesten op dezelfde track en dus perfect kan vergelijken!

START2DJ: Geluidskwaliteit
START2DJ: Stevigheid

Reden 2: Duurzaamheid & stevigheid

Het volgende grote verschil tussen een standaard DJ-hoofdtelefoon en een DJ-hoofdtelefoon is de mate van duurzaamheid en stevigheid. Terwijl standaard - en zelfs duurdere - hoofdtelefoons voor de gewone koper goedkoop zijn gemaakt of met de verwachting dat je er goed voor zult zorgen, is de DJ-hoofdtelefoon gemaakt in de wetenschap dat er waarschijnlijk mee gegooid zal worden, af en toe wel eens iets over wordt gemorst en dat hij gemakkelijk zal vallen.

DJ-hoofdtelefoons zijn gemaakt met het nachtleven in gedachten in plaats van de veilige thuisomgeving waarvoor gewone hoofdtelefoons zijn gemaakt. Verwacht daarom dat er met je DJ-hoofdtelefoon zo ongeveer alles gaat gebeuren wat je je maar kan indenken... en dat sowieso meerdere keren per avond! Als je er niet op kunt staan, ze niet kunt laten vallen, er niet mee kunt gooien en er geen dingen op kunt morsen, dan is het waarschijnlijk geen DJ-hoofdtelefoon.

Reden 3: Dual audio signaling

Een van de meer voor de hand liggende tekenen dat je een DJ-hoofdtelefoon gebruikt, is dat deze twee nummers tegelijkertijd kan afspelen, waardoor naadloze beatmatching mogelijk wordt, iets waarvoor twee volledig gescheiden audiosignalen nodig zijn om af te spelen.

De ene beat wordt door de ene schelp afgespeeld terwijl de andere door de andere schelp gaat. Dit is iets wat simpelweg niet mogelijk is als je een standaard hoofdtelefoon gebruikt en is van essentieel belang voor een DJ-hoofdtelefoon.

START2DJ: Dual Audio
START2DJ: Drivers

Reden 4: Grotere drivers

Wat je meestal niet ziet, zijn de veel grotere drivers in DJ-hoofdtelefoons. Die zorgen ervoor dat het geluid veel beter en helderder is.

Bij gewone hoofdtelefoons wordt daar veelal op bespaard, omdat de hoofdtelefoons hier ook wel wat zwaarder door worden en beter moeten beschermd worden. Maar door de stevigheid van DJ-hoofdtelefoons kunnen er dus drivers ingestoken worden van zeer hoge kwaliteit.

Geluidskwaliteit vergelijken is uiteraard moeilijk en kan je dan ook best zelf uittesten. Neem je oude hoofdtelefoon mee en sluit deze aan op dezelfde audio als de hoofdtelefoons die je wil testen. Zo hoor je direct het verschil.

Reden 5: Gesloten schelpen

Een ander gebied waar er enig verschil kan zijn tussen DJ-hoofdtelefoons en andere alternatieve hoofdtelefoons als het gaat om de schelpen zelf, is het feit dat DJ-headphones altijd volledig gesloten zijn. Volledig gesloten wil zeggen dat ze enkel open zijn op de plek waar het geluid het oor binnenkomt, maar dus niet aan de achterzijde. Dit zorgt ervoor dat de muziek direct bij de DJ binnenkomt, terwijl lawaai of geluiden van buitenaf worden geblokkeerd.

Waarom bestaan er dan open hoofdtelefoons? Deze, meestal ook duurdere, hoofdtelefoons laten het omgevingsgeluid door, zodat je niet dat closed-in gevoel hebt. Dit is vooral van belang voor muziekproducenten die de hele dag een hoofdtelefoon op hebben of mensen die in een perfect stille ruimte naar muziek luisteren (handig voor als vrouwlief dan iets roept en je dat bij voorkeur wel wil gehoord hebben.

START2DJ: Closed
START2DJ: Swivel

Reden 6: Draaibare schelpen

Over schelpen gesproken, DJ-hoofdtelefoons staan erom bekend dat ze behoorlijk flexibel zijn. Het ene moment bedekken ze allebei het oor van de DJ, het volgende moment zitten ze op het achterhoofd van de DJ of zitten ze met één cup op het oor en de andere aan de kant geschoven, zodat de DJ de plaat hoort die ingemixt moet worden, maar tegelijk ook via de monitors de huidige master sound kan horen. Met een hoofdtelefoon waarvan een schelp kan draaien, kan de hoofdtelefoon op verschillende manieren en in verschillende hoeken worden gedraaid en bewogen zonder dat de DJ er last van heeft. 

Dit kan worden gevonden in "sommige" standaard hoofdtelefoons, maar meestal heb je vrij solide en statische schelpen die breken als ze worden bewogen of in een hoek worden geplaatst buiten de standaard "on-ear" opstelling.

Reden 7: Kabels

Tot slot heeft een DJ-hoofdtelefoon een andere kabelsetup dan een standaardhoofdtelefoon. Een draadloze hoofdtelefoon (volledig draadloos, dus zonder mogelijkheid om een kabel aan te sluiten) kan bijvoorbeeld nooit een DJ-hoofdtelefoon zijn. Dit komt omdat de minieme vertraging die wordt gecreëerd door een Bluetooth-verbinding beatmatching volledig onmogelijk maakt. Je hoort het geluid in je oren dan een fractie later dan dat het zich afspeelt op je controller, maar door de speakers (bekabeld) komt het wel on time. Sowieso een recipe for mixing disaster!

Een hoofdtelefoon die zowel de bluetooth als bekabelde optie heeft, is uiteraard wel perfect mogelijk, maar dan hou je toch ook best rekening met volgende zaken:

De eerste manier om te weten dat het een DJ-hoofdtelefoon is aan de bekabeling is dat er altijd maar één kabelingang voor de hoofdtelefoon is. Hierdoor kan je veel moeilijk ergens blijven achter haken tijdens je set en heb je ook meer bewegingsvrijheid.

De tweede is dat de kabel zelf bijna altijd afneembaar is. In feite is dit waarschijnlijk het beste teken dat je hoofdtelefoon is geoptimaliseerd voor DJ's, aangezien precies het tegenovergestelde geldt voor hoofdtelefoons voor consumenten (waar er vrijwel geen hoofdtelefoons zijn met afneembare kabels). De reden hiervoor is dat, in het geval dat de kabel verslijt of helemaal kapot gaat, je gemakkelijk de kabel zelf kunt laten repareren of vervangen in plaats van de hele hoofdtelefoon.

START2DJ: Kabels

Besluit

Uiteindelijk, als het erop aankomt, is een DJ-hoofdtelefoon voor beginnende DJ's niet absoluut onmisbaar, maar hij zou wel op je lijstje moeten staan van dingen die je relatief snel moet aanschaffen. Voor DJ's die verwachten op te treden voor livepubliek en die ook verwachten te mixen en beatmatchen tijdens hun DJ-set, is een DJ-hoofdtelefoon al snel geen handig accessoire meer, maar een absoluut onmisbaar accessoire.

Neem sowieso de tijd om je keuze te maken, lees de verschillende features door, maar test ze vooral zeker eens uit, bijvoorbeeld in onze Tomorrowland DJ & Experience Store!